BLOG:

TikTok marketing: wat je moet weten om te knallen in 2024

In een wereld waar digitale trends sneller verschijnen en verdwijnen dan ooit tevoren, heeft één platform consequent de aandacht van miljoenen vastgehouden: TikTok. Sinds zijn lancering heeft dit social mediaplatform de manier waarop merken en consumenten met elkaar communiceren, revolutionair veranderd. Het jaar 2024 belooft nieuwe uitdagingen en kansen voor marketeers die de kracht van TikTok willen benutten. Maar wat maakt TikTok zo speciaal, en hoe kunnen bedrijven zichzelf positioneren om het meeste uit dit dynamische platform te halen? In dit artikel duiken we diep in de wereld van TikTok marketing, verkennen we de nieuwste trends en strategieën, en bieden we je een gids om je merk naar nieuwe hoogten te tillen in het komende jaar.

Wat is TikTok?

TikTok is een snelgroeiend social media platform dat oorspronkelijk is gelanceerd in 2016 onder de naam Douyin in China en wereldwijd werd uitgebracht in 2017. Het platform is voornamelijk gericht op korte, creatieve video’s waarin gebruikers dansen, zingen, grappen maken, verhalen vertellen of andere entertainende content delen. Wat TikTok uniek maakt, is het gebruik van muziek, filters, effecten en de mogelijkheid voor virale trends. Met miljoenen dagelijkse gebruikers is TikTok een onmisbaar kanaal geworden voor bedrijven die een jongere doelgroep willen bereiken. TikTok marketing biedt merken de kans om op een authentieke en boeiende manier met hun publiek te communiceren. Door te adverteren op TikTok kunnen bedrijven een groot en betrokken publiek bereiken. Het platform biedt ook specifieke tools en functies aan speciaal voor TikTok voor bedrijven, wat het een krachtig medium maakt voor merkpromotie- en herkenning.

Wat is TikTok marketing?

TikTok marketing is het proces waarbij bedrijven en merken het TikTok-platform gebruiken om hun producten, diensten of boodschap te promoten aan een breed publiek. Dit kan gedaan worden door organische content te creëren, zoals het delen van originele video’s, of door te betalen voor advertenties op het platform. Er zijn verschillende manieren om aan TikTok marketing te doen:

 1. Organische content: Bedrijven kunnen een eigen TikTok-account maken en video’s delen die resoneren met de TikTok-community. Deze video’s kunnen variëren van grappige sketches tot educatieve inhoud, en alles daartussenin.
 2. Hashtag Challenges: Dit zijn door merken gesponsorde campagnes die gebruikers aanmoedigen om video’s te maken rond een specifiek thema of met een bepaalde hashtag. Het is een effectieve manier om betrokkenheid en zichtbaarheid te genereren.
 3. Betaalde advertenties: Net als andere social media platformen, biedt TikTok bedrijven ook de mogelijkheid om te adverteren. Dit kan variëren van in-feed videoadvertenties tot merkovername en topview-advertenties.
 4. Samenwerking met influencers: Veel merken kiezen ervoor om samen te werken met populaire TikTok-gebruikers om hun bereik en invloed op het platform te vergroten.

Het belangrijkste bij TikTok marketing is authenticiteit. Het platform prijst zichzelf voor zijn organische en ongepolijste inhoud, dus bedrijven die oprecht en creatief zijn in hun benadering zullen waarschijnlijk meer succes hebben bij het aantrekken van een betrokken publiek.

Wie is de doelgroep van TikTok?

TikTok, oorspronkelijk bekend om zijn jeugdige gebruikersbasis, heeft zich ontwikkeld tot een platform met een veelzijdige en volwassen doelgroep. Inmiddels is de helft van de gebruikers ouder dan 25 jaar, wat aantoont dat het platform is gegroeid en volwassen is geworden. Dit overzicht van de TikTok-doelgroep weerspiegelt de verschuiving van een jongerenplatform naar een ruimte waar volwassenen een substantiële en invloedrijke aanwezigheid hebben.

 1. Jongeren: Het merendeel van de TikTok-gebruikers zijn tieners en jongvolwassenen. In vele landen valt een significant deel van de gebruikers tussen de 16 en 24 jaar oud. Deze groep is bijzonder actief in het maken, bekijken en delen van content.
 2. Globaal Publiek: Hoewel TikTok zijn oorsprong vindt in China (waar het bekend staat als Douyin), heeft het nu een aanzienlijk wereldwijd bereik met gebruikers uit diverse landen en culturen die deelnemen.
 3. Creatievelingen: TikTok trekt individuen aan die geïnteresseerd zijn in het maken van creatieve, originele en vaak spontane videocontent, variërend van dans en muziek tot comedy en doe-het-zelf tutorials.
 4. Merken en Bedrijven: Gezien het enorme bereik en de populariteit van het platform, zijn veel bedrijven en merken, zowel groot als klein, actief op TikTok om te adverteren en hun aanwezigheid op te bouwen. Hierbij richten ze zich op zowel consumenten als B2B-audiences.
 5. Oudere Gebruikers: Hoewel de meerderheid van de TikTok-gebruikers jong is, is er een groeiende gemeenschap van oudere gebruikers die zich bij het platform hebben gevoegd, aangetrokken door de luchtige en vermakelijke inhoud.

Belangrijk om te onthouden is dat de specifieke demografie kan variëren afhankelijk van de regio en het land. Bedrijven die overwegen om TikTok voor bedrijven te gebruiken, moeten onderzoek doen naar de specifieke demografie van TikTok in hun doelmarkt om effectief te kunnen adverteren en communiceren.

Hoeveel gebruikers heeft TikTok in 2023?

In 2023 heeft TikTok in Nederland een opmerkelijke groei van het dagelijks aantal gebruikers gezien, met een stijging van 54% tot een totaal van 2,5 miljoen dagelijkse gebruikers. Hiermee onderscheidt TikTok zich als een van de snelst groeiende social media platformen in het land. Deze stijging toont de toenemende populariteit en invloed van het platform, vooral onder jongeren. De groei van TikTok kan deels worden toegeschreven aan zijn unieke focus op korte, creatieve video’s en het vermogen om virale trends en uitdagingen te creëren die gebruikers aantrekken en behouden. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in het bereiken van een jong en betrokken publiek zouden zeker TikTok in hun marketingstrategie moeten overwegen.

Wat gaat TikTok marketing doen in 2024?

 1. SEO voor TikTok: Met de opkomst van TikTok als zoekmachine, zal de optimalisatie van content voor zoekopdrachten op het platform steeds crucialer worden. We kunnen een grotere nadruk verwachten op trefwoorden, beschrijvingen en het gebruik van relevante hashtags. Merken en influencers zullen waarschijnlijk samenwerken met SEO-experts specifiek gericht op TikTok.
 2. Short-video content: De populariteit van korte video’s zal naar verwachting blijven groeien. Dit formaat past goed bij het steeds korter wordende aandachtsspanne van gebruikers en stelt merken in staat om snel en effectief hun boodschap over te brengen.
 3. Educatieve Content: Gezien de trend dat jongeren TikTok gebruiken als een soort zoekmachine, kan er een opkomst zijn van educatieve en informatieve content. Dit biedt kansen voor bedrijven en experts om zich te positioneren als thought leaders in hun respectievelijke velden.
 4. Niet benutte zakelijke kansen: Ondanks de aanvankelijke aarzeling van sommige bedrijven om TikTok te adopteren, zal de onbetwiste groei en populariteit van het platform waarschijnlijk leiden tot een toename van merkactiviteit. Bedrijven die vroeg investeren en de unieke dynamiek van het platform begrijpen, zullen een concurrentievoordeel hebben.
 5. Uitgebreide advertentiemogelijkheden: Naarmate meer bedrijven het platform betreden, zal TikTok waarschijnlijk zijn advertentie-opties uitbreiden, met meer getargete en gesegmenteerde mogelijkheden voor merken om hun doelgroepen te bereiken.
 6. Verhoogde integratie met e-commerce: De ‘Shop Now’ functie en andere e-commerce integraties zullen naar verwachting verder worden ontwikkeld, waardoor een naadloze winkelervaring binnen het platform mogelijk is.
 7. Verdiepte analytics: Met de groeiende zakelijke interesse in TikTok, zal er een grotere vraag zijn naar gedetailleerde analytics en inzichten. TikTok zal waarschijnlijk zijn analytics-tools versterken om merken meer inzicht te geven in hun prestaties en ROI.
 8. Lokale en hyperlokale targeting: Gezien de diversiteit van TikTok-gebruikers wereldwijd, kunnen we een toename verwachten in functies die merken in staat stellen om zich specifiek te richten op lokale en hyperlokale doelgroepen.

Aan de slag met Flik Flak!

Het is duidelijk dat TikTok in 2024 een van de voorlopers zal zijn in de wereld van digitale marketing. Het platform biedt ongeëvenaarde mogelijkheden voor merken om op authentieke wijze te communiceren met een jong, betrokken en wereldwijd publiek. Of je nu nieuw bent in de wereld van TikTok of je bestaande strategie wilt verfijnen, nu is het moment om de sprong te wagen en de kracht van dit dynamische platform te benutten.

Ben je klaar om je TikTok-marketing naar een hoger niveau te tillen? Begin nu, omarm de trends en zorg ervoor dat jouw merk zich onderscheidt in de wereld van korte video’s. Mis de kans niet om voorop te lopen in de TikTok-revolutie van 2024! Neem vandaag contact op met Flik Flak. 

TikTok biedt unieke functies zoals filters, muziek en AR-effecten waarmee je je video’s kunt opleuken en laten opvallen. Probeer verschillende filters en muziek uit en kijk welke het beste bij jouw merk past.

TikTok is een visueel platform, maar ook muziek speelt een belangrijke rol. Door een leuke muziektrack aan je video toe te voegen, kun je je video opvallender maken en je doelgroep aantrekken.

Ben jij ook zo laaiend enthousiast over deze nieuwe dienst van TikTok? En Benieuwd hoe een TikTok webshop jouw merk of organisatie kan helpen met shopper advertising?

Stel je vraag aan onze TikTok experts

NIKS MISSEN?

Meld je aan en ontvang het TikTok trendrapport van Flik Flak!